Bruggen

Tandheelkundige bruggen zijn oplossingen die worden gebruikt om één of meerdere ontbrekende tanden te vervangen.

Wat is een brug?

Als u een tand of kies mist, is het mogelijk om een brug te vervaardigen zodat de lege ruimte in uw gebit wordt opgevuld. Een brug bestaat uit meerdere kronen. Tussen de kronen bevindt zich een dummy, deze heeft als doel om het gat van de verloren tand of kies op te vullen. De brug wordt ondersteund door aangrenzende natuurlijke tanden, kiezen of tandheelkundige implantaten. Bruggen verbeteren de functionaliteit van uw gebit en voorkomen problemen die kunnen ontstaan door ontbrekende tanden, zoals verschuiving van tanden en kaakproblemen. Daarnaast kan een brug uw glimlach herstellen.

Waar wordt een brug van gemaakt?

Een kleine brug wordt vervaardigd uit keramiek. Een grotere brug wordt gemaakt van zirkonium. Zirkonium is een zacht materiaal dat na verhitting hard wordt. Zodra de basis past, wordt er een laag porselein omheen gemodelleerd. Porselein heeft een natuurlijke uitstraling doordat de structuur van het materiaal veel op uw eigen tand lijkt en in kleur aangepast kan worden.

Hoe verloopt de behandeling?

Het verloop van de behandeling leggen we u graat uit aan de hand van 3 fases.

Fase 1 Onderzoek

We starten met een uitgebreid consult waarbij we uw specifieke behoeften en situatie bespreken. Onze deskundige tandartsen zullen uw gebit grondig evalueren en de beste behandelingsmogelijkheden met u bespreken.

Fase 2 Op maat maken van een brug

Wanneer u n.a.v. de onderzoeksfase kiest voor een brug worden de aangrenzende tanden en/of kiezen voorbereid door een kleine hoeveelheid tandweefsel te verwijderen om ruimte te maken voor de brug. Daarna wordt er een nauwkeurige scan van uw gebit gemaakt met behulp van CEREC technologie (scroll naar beneden voor meer informatie). In sommige gevallen wordt de scan van uw gebit opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. Tot slot bepalen we in deze fase in overleg de gewenste kleur van de brug.

Fase3 Een brug dragen

Wanneer de brug gereed is (bij CEREC technologie is dit nog dezelfde dag), wordt de brug zorgvuldig geplaatst en aangepast om ervoor te zorgen dat deze perfect past en comfortabel aanvoelt. De brug wordt stevig bevestigd aan de aangrenzende tanden/kiezen, waardoor een stabiele oplossing ontstaat.

CEREC technologie

Door middel van CEREC technologie maakt de tandarts van Tandartscentrum Laren een 3D-opname van uw tand of kies. Het grote voordeel van CEREC is dat u een brug krijgt die volledig passend is bij uw gebit en dat u in 1 dagdeel behandeld kan worden. Een behandeling duurt ongeveer 3 uur inclusief de tijd waarin de freesmachine de brug voor u op maat slijpt. Hieronder kunt u aan de hand van een stappenplan lezen hoe er met de CEREC technologie een brug bij u geplaatst wordt.

Stap 1 Slijpen

De tandarts slijpt de tanden of kiezen aan weerszijde van de lege ruimte zodat er later een brug overheen geplaatst kan worden.

Stap 2 Scannen

Door middel van de CEREC technologie scant de tandarts uw mond. De tandarts krijgt op die manier een perfect beeld van uw gebit. U hoeft bovendien niet te “happen” in een kleiachtige substantie.

Stap 3 Afstemming

De scan die de tandarts van uw mond heeft gemaakt verschijnt in 3D op de computer. Samen met de tandarts bespreekt u de huidige situatie van uw gebit, ook laat de tandarts op de computer zien hoe uw gebit er in de nieuwe situatie uit komt te zien. De kleur van de brug bepaalt u samen met de tandarts.

Stap 4 Frezen brug

Nu de vorm van de brug is bepaald door de scan, wordt deze doorgegeven aan het freesapparaat. De tandarts zet een blokje materiaal in de door u gekozen kleur in het freesapparaat en freest de brug. Dit proces neemt ongeveer 60 minuten in beslag.

Stap 5 De brug wordt geplaatst

De brug wordt in uw mond geplaatst door de tandarts. De brug wordt hierbij stevig bevestigd aan de aangrenzende tanden/kiezen, waardoor een stabiele oplossing ontstaat.

Afspraak maken

Wilt u graag een tandheelkundige brug om één of meerdere ontbrekende tanden te vervangen?