Tand eruit

Een tand eruit kan ineens gebeuren bij bijvoorbeeld een ongeluk of tijdens het sporten. Als u de tand nog heeft, zijn er een aantal dingen die u absoluut wel én niet moet doen.

Wat doet u als uw tand er zojuist uit is gevallen?

Wanneer uw tand eruit is en u de tand nog heeft, pak de tand aan de bovenkant vast. Raak de wortel niet aan. Spoel, als dat kan, de tand met wortel en al 10 seconden af onder koud stromend water. Dep de tand die eruit is droog en plaats hem terug in uw mond op de plek waar die eruit gevallen is. Lukt dat niet, bewaar de losse tand dan in melk of in de mond, bijvoorbeeld tussen de kiezen en de wang. Is onze praktijk geopend, kom dan naar onze praktijk. Zijn we gesloten, ga dan naar de spoedtandarts.

Wat doet de tandarts als uw tand eruit is?

De tandarts beoordeelt of de tand die eruit is gegaan nog terug te zetten is. De tandarts zal de uitgevallen tand terugplaatsen en verbinden met de buur tanden of -kiezen. Meestal groeit de tand dan vanzelf weer aan. De weken na het terugplaatsen zal de tandarts regelmatig controleren of verdere behandeling noodzakelijk is door de tand of kies te testen op gevoeligheid voor warmte en koude. Mogelijk is een wortelkanaalbehandeling nodig, omdat de zenuw van de tand of kies is afgestorven. Wanneer de tand niet meer terug te plaatsen is, zal de tandarts een behandeling voorstellen om de ontbrekende tand te vervangen.

Afspraak maken

Is uw tand er zojuist uitgevallen en heeft u de tand nog?