Tanden knarsen

Tandenknarsen of klemmen is het onbewust krachtig over elkaar schuren van de tanden en kiezen. Symtomen kunnen zijn versleten tanden, kaakpijn, oorpijn, gebroken vullingen, verstoorde slaap en hoofdpijn.

Hoe ontstaat tandenknarsen?

Tandenknarsen verwijst naar het onbewust krachtig over elkaar schuren van de tanden en kiezen. Het kan optreden tijdens de slaap (slaapbruxisme) of zelfs overdag als gevolg van stress of spanning.

Waar kan tandenknarsen toe leiden?

Tandenknarsen kan leiden tot gebitsproblemen zoals slijtage van tanden en kapotte vullingen. Tandenknarsen kan ook leiden tot kaakpijn, oorpijn, verstoorde slaap en hoofdpijn. Het is belangrijk om tandenknarsen te behandelen om verdere schade aan uw gebit en mond te voorkomen.

Oplossingen voor tandenknarsen

Een opbeetplaat

Een op maat gemaakte gebitsbeschermer, ook wel een opbeetplaat genoemd, kan worden gedragen tijdens het slapen om uw tanden te beschermen tegen slijtage door tandenknarsen. De gebitsbeschermer vormt een barrière tussen de boven- en onderkaak en helpt de krachten van het knarsen te absorberen.

Stressmanagement

Aangezien stress een veelvoorkomende trigger is voor tandenknarsen, kan het beheren van stress helpen om het probleem te verminderen. Overweeg ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie, yoga of andere activiteiten die u helpen te ontspannen en stress te verminderen.

Verandering van levensstijl

Vermijd het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol, vooral in de avonduren, omdat deze het knarsen kunnen verergeren. Zorg voor voldoende slaap en een gezonde levensstijl om de algemene gezondheid te bevorderen en het knarsen te verminderen.

Fysiotherapie en spierontspanningsoefeningen

Een fysiotherapeut kan u helpen bij het identificeren van spierspanning en het aanleren van ontspanningsoefeningen voor de kaak- en gezichtsspieren. Deze oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van de druk en het verbeteren van de kaakgewrichtsfunctie.

Aanpassen van de beet

In sommige gevallen kan tandenknarsen worden veroorzaakt door een afwijkende beet. Het aanpassen van de beet door middel van orthodontische behandeling, beugels of restauratieve ingrepen, kan helpen om de druk gelijkmatig over de tanden te verdelen en verdere slijtage te voorkomen.

Afspraak maken

Als u last heeft van tandenknarsen, is het belangrijk om een afspraak te maken bij uw tandarts. De tandarts kan de ernst van het probleem beoordelen en een behandelplan op maat voorstellen, afhankelijk van uw specifieke situatie. Bovendien kan de tandarts dan ook eventuele schade aan uw gebit veroorzaakt door het tandenknarsen herstellen door middel van restauratieve tandheelkunde.