Wortelkanaalbehandeling

Wanneer u een ontsteking heeft in de wortel van uw tand of kies kan een wortelkanaalbehandeling ertoe leiden dat het element behouden kan blijven.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel endodontische behandeling genoemd, is een procedure die wordt uitgevoerd om de tandzenuw te verwijderen, de tandholte schoon te maken en te vullen. Een wortelkanaalbehandeling is bedoeld om een geïnfecteerde of ontstoken tand of kies te redden en pijn te verlichten. Deze behandeling is nodig wanneer het tandweefsel in het wortelkanaal is aangetast door tandbederf, trauma of andere factoren. Door een wortelkanaalbehandeling kan het element behouden blijven i.p.v. dat de tand of kies getrokken dient te worden.

Hoe verloopt de behandeling?

Hoe een wortelkanaalbehandeling verloopt leggen we graag uit aan de hand van 3 fases.

Fase 1 Onderzoek

Een wortelkanaalbehandeling begint met een uitgebreid consult waarbij we uw specifieke situatie en behoeften bespreken. Onze ervaren tandartsen zullen uw tand grondig evalueren en röntgenfoto's maken om de omvang van het probleem te bepalen. We zullen u ook informeren over het proces, de te verwachten resultaten en eventuele alternatieve behandelingsopties.

Fase 2 Behandelen

De behandeling begint met het toedienen van een plaatselijke verdoving om uw mond te verdoven en pijn te minimaliseren. Vervolgens wordt er een kleine opening in de tand of kies gemaakt om toegang te krijgen tot het wortelkanaal. Het geïnfecteerde weefsel en de tandzenuw worden voorzichtig verwijderd en het wortelkanaal wordt grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Daarna wordt het wortelkanaal gevuld met een rubberachtig materiaal, gevolgd door het plaatsen van een een kroon of vulling om de tand te versterken en te beschermen.

Fase 3 Nazorg

Na de wortelkanaalbehandeling kan er enige gevoeligheid of zwelling optreden, maar dit kan meestal worden verlicht met pijnstillers en neemt vaak snel af. We zullen u voorzien van nazorginstructies om het genezingsproces te bevorderen en eventuele complicaties te minimaliseren. Het is belangrijk om regelmatige controles bij ons in te plannen om ervoor te zorgen dat de behandelde tand of kies gezond blijft.

Afspraak maken

Heeft u last van een tand of kies en vermoed u dat het tandweefsel in het wortelkanaal is aangetast door tandbederf, trauma of andere factoren?