Droge mond

Droge mond, ook bekend als xerostomie, treedt op wanneer er onvoldoende speeksel in de mond aanwezig is. Een gebrek aan speeksel kan leiden tot een scala aan mondproblemen, waaronder tandbederf, slechte adem en irritatie van het tandvlees.

Welke functie heeft speeksel in het voorkomen van een droge mond?

Speeksel speelt een essentiële rol in het handhaven van een gezonde mond. Speeksel helpt bij:

> het bevochtigen en reinigen van tanden en weefsels

> het neutraliseren van zuren

> het voorkomen van tandbederf

Oplossingen voor een droge mond

Hydratatie

Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven. Zorg ervoor dat u regelmatig kleine slokjes neemt, in plaats van grote hoeveelheden in één keer. Dit helpt bij het stimuleren van speekselproductie en het bevochtigen van uw mond.

Kauw op suikervrije kauwgom

Kauwen op suikervrije kauwgom helpt de speekselproductie te verhogen. Het stimuleert de klieren die speeksel produceren, waardoor uw mond vochtiger blijft. Kies voor kauwgom zonder suiker om tandbederf te voorkomen.

Vermijd uitdrogende stoffen

Beperk het gebruik van alcohol, cafeïne, tabak en andere stoffen die uitdroging veroorzaken. Deze kunnen de speekselproductie verminderen en bijdragen aan een droge mond. Kies in plaats daarvan voor water en kruidentheeën.

Gebruik een luchtbevochtiger

Plaats een luchtbevochtiger in uw slaapkamer en andere veelgebruikte ruimtes om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan helpen om de droogheid in uw mond te verminderen, vooral 's nachts wanneer de speekselproductie vaak afneemt.

Afspraak maken

Heeft u last van een droge mond? Maak een afspraak bij uw tandarts om de oorzaak van droge mond te achterhalen. Soms kan droge mond worden veroorzaakt door medicijnen, medische aandoeningen of andere factoren. Uw tandarts kan u advies geven en aanbevelingen doen om droge mond te verlichten.