Slijtage van tanden

Tandenslijtage kan verschillende oorzaken hebben, waaronder bruxisme (tandenknarsen), malocclusie (afwijkende beet), verkeerde poetsgewoonten, zuur erosie en tandheelkundige aandoeningen.

Wat zijn symptomen van slijtage van tanden?

Slijtage van tanden kan resulteren in afgesleten tandglazuur, gevoelige tanden, kortere tanden en esthetische ontevredenheid. Het is belangrijk om tandenslijtage te behandelen om verdere schade aan uw tanden te voorkomen.

Oplossingen voor slijtage van tanden

Gebitsbeschermers

Als tandenslijtage wordt veroorzaakt door bruxisme, kan het dragen van een op maat gemaakte gebitsbeschermer tijdens het slapen helpen om verdere slijtage te voorkomen. De gebitsbeschermer fungeert als een barrière tussen de tanden en vermindert de impact van tandenknarsen.

Aanpassing van de beet

In sommige gevallen kan de slijtage van tanden worden veroorzaakt door een afwijkende beet. Het aanpassen van de beet door middel van orthodontische behandeling, beugels of restauratieve ingrepen kan helpen om de druk gelijkmatig over de tanden te verdelen en verdere slijtage te voorkomen.

Tandheelkundige restauraties

Afhankelijk van de mate van slijtage kunnen tandheelkundige restauraties worden gebruikt om de vorm, functie en esthetiek van de aangetaste tanden te herstellen. Dit kan onder andere het plaatsen van vullingen, inlays/onlays, kronen of facings omvatten.

Mondhygiëne verbeteren

Het aanpassen van uw mondhygiëneroutine kan helpen om verdere slijtage te voorkomen. Gebruik een zachte tandenborstel en poets met lichte druk in cirkelvormige bewegingen. Vermijd ook agressieve tandpasta's die schurende deeltjes bevatten.

Afspraak maken

Als u last heeft van slijtage van uw tanden, is het belangrijk om een afspraak te maken bij uw tandarts. De tandarts kan de oorzaak en de ernst van de slijtage beoordelen en een behandelplan op maat voorstellen om uw tanden te herstellen en verdere schade te voorkomen.