Kunstgebit

Een kunstgebit is een uitneembare gebitsprothese die wordt gebruikt om ontbrekende tanden, kiezen en omliggend weefsel te vervangen.

Wanneer is een kunstgebit nodig?

Een kunstgebit biedt esthetische en functionele voordelen, waaronder het vergemakkelijken van het kauwen van voedsel, het herstellen van uw glimlach en het verbeteren van uw spraak. Kunstgebitten kunnen volledig zijn (voor het vervangen van alle tanden en kiezen in een kaak) of gedeeltelijk (voor het vervangen van enkele ontbrekende tanden of kiezen).  

Hoe verloopt de behandeling?

Het verloop van de behandeling lichten we toe in 4 fases.

Fase 1 Onderzoek

We starten met een uitgebreid consult waarbij we uw specifieke behoeften en situatie bespreken. Onze deskundige tandartsen zullen uw gebit grondig evalueren en de beste behandelingsmogelijkheden met u bespreken. Ook wordt in deze fase besproken welke soorten kunstgebitten er zijn en welk kunstgebit u op welk moment recht op heeft vanuit de basis zorgverzekering.

Fase 2 Op maat maken van een kunstgebit

Wanneer u kiest voor een kunstgebit worden er afdrukken en nauwkeurige metingen van uw kaak gemaakt, die naar het tandtechnisch laboratorium worden gestuurd. Hier wordt uw op maat gemaakte kunstgebit vervaardigd met behulp van hoogwaardige materialen die optimaal comfort en esthetiek mogelijk maken.

Fase 3 Kunstgebit dragen

Tijdens uw volgende afspraak wordt het kunstgebit gepast en aangepast om ervoor te zorgen dat het goed past en comfortabel aanvoelt. Onze tandartsen zullen u ook instructies geven over het dragen en onderhouden van uw kunstgebit, inclusief reinigings- en verzorgingstips. Regelmatige controles zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kunstgebit goed blijft passen en functioneren. Tijdens deze controles kan de tandarts aanpassingen doen aan uw kuntgebit waardoor u het kunstgebit comfortabeler kunt dragen.

Fase 4 Vervanging van kunstgebit

Als u voor het eerst een kunstgebit (nood kunstgebit of immediaat kunstgebit) draagt, zal dit meestal na 6 tot 12 maanden vervangen worden door een nieuw, beter duurzaam passend kunstgebit (volledig kunstgebit). Omdat uw kaakbot en uw tandvlees met name slinkt in de fase na de extracties die voorafgaan aan uw eerste kunstgebit, is het vaak niet mogelijk om uw eerste kunstgebit langdurig passend te maken. Wanneer het volledige kunstgebit onvoldoende comfortabel te dragen valt, kan een klikgebit uitkomst bieden.

Wat is een klikgebit?

Een kunstgebit kan ook geplaatst worden op 2, 4 of 6 implantaten. Het kunstgebit klikt dan vast op de implantaten. Daarom wordt een kunstgebit op implantaten ook wel een klikgebit genoemd. Het klikgebit is in en uit te nemen op ieder gewenst moment van de dag.

Afspraak maken

Heeft u een kunstgebit nodig?