Verstandskiezen trekken

Als de verstandskiezen doorkomen en er ontstaan problemen, kan het nodig zijn dat de tandarts ze verwijdert uit uw mond.

Waarom worden verstandskiezen getrokken?

Verstandskiezen, ook wel derde molaren genoemd, zijn de laatste tanden die doorkomen aan de achterkant van uw gebit. In sommige gevallen kunnen verstandskiezen problemen veroorzaken, zoals pijn, infecties, beschadiging van aangrenzende tanden of verplaatsing van andere tanden. In dergelijke situaties kan het trekken van de verstandskiezen noodzakelijk zijn.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling van het trekken van verstandskiezen is onder te verdelen in drie fases.

Fase 1 Onderzoek

De behandeling start met een uitgebreid consult waarbij we uw specifieke situatie en behoeften bespreken. Onze ervaren tandartsen zullen uw gebit grondig evalueren, inclusief röntgenfoto's, een OPT of CBCT scan ( een twee of driedimentionale scan) om de positie en de gezondheid van uw verstandskiezen te beoordelen. We zullen u informeren over de redenen voor het trekken van de verstandskiezen, de procedure zelf en eventuele mogelijke complicaties.

Fase 2 Behandelen

Voorafgaand aan het trekken van de verstandskiezen wordt een plaatselijke verdoving gebruikt om uw mond te verdoven, zodat u geen pijn voelt. Vervolgens zal de tandarts de verstandskies verwijderen door een kleine incisie te maken in het tandvlees en indien nodig botweefsel te verwijderen. Soms kan het nodig zijn om de kies in stukken te breken voordat deze wordt verwijderd. Na het verwijderen van de verstandskies wordt de wond schoongemaakt en indien nodig gehecht.

Fase 3 Nazorg

Na het trekken van de verstandskiezen kan er enige zwelling, gevoeligheid en bloeding optreden. Meestal kan de gevoeligheid worden verlicht met pijnstillers en zal de gevoeligheid geleidelijk aan afnemen. We zullen u voorzien van gedetailleerde nazorginstructies om het genezingsproces te bevorderen en eventuele complicaties te minimaliseren. Het is belangrijk om regelmatige controles bij ons in te plannen om ervoor te zorgen dat de genezing goed verloopt.

Afspraak maken

Heeft u het vermoeden dat uw verstandskiezen getrokken moeten worden of heeft u last van uw verstandskiezen?